Жіночий алкоголізм: чому він відрізняється від чоловічого?

жіночий алкоголізм Блог

Вступ

Нездоровий спосіб життя щорічно вбиває близько 400 тисяч людей в Україні, а дані ВООЗ свідчать про перевищення рекомендованої норми спирту (до 2 літрів в рік) у п’ятої частини населення нашої країни. Алкоголь – ворог для дітей і дорослих. Але, сьогодні пропонуємо розглянути тему ” Жіночого алкоголізму “, і чому у суспільстві розділяють жіночий алкоголізм, з чоловічим. Як визначити, чи вживає ваша дружина, або дочка? І послідовність яких дій, бажано виконувати, щоб запобігти небезпеки самого захворювання. Лікування алкогольної залежності – необхідна міра порятунку близької вам людини, що попала під вплив хвороби. Стосовно жінок, то це ще більш тонка психологічна реабілітація, що має свої індивідуальні особливості. У наступних підзаголовках, пропонуємо вам розглянути детальніше все, що стосується алкоголізму у жінок.

Фізіологічні відмінності

Спеціалісти психо соціального тренінг-центру ” На грані ” зазначають, що жінки мають особливий гематоенцефалічний бар’єр, що менш ефективно захищає головний мозок. Сукупність цього фізіологічного чинника, що провокує прискорений розвиток алкоголізму. Жири в тілі зберігають алкоголь, а вода допомагає вивести його. Отже, завдяки природно вищому рівню жиру та меншому вмісту води, ніж у чоловіків, організм жінки зазнає набагато більшого впливу алкоголю, говорять фахівці нашого тренінг – центру ” На грані “.

жіночий алкоголізм

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, смертність від цирозу печінки серед жінок у віці 45-64 років зросла до 57% у порівнянні з 21% серед чоловіків. А у жінок віком 25-44 років цей показник зріс на 18%, хоча у їхніх однолітків чоловіків він знизився на 10%. Часте вживання алкогольних напоїв може порушувати менструальний цикл і негативно впливає на здатність зачати дитину.

Психологічні аспекти

Пристрасть до спиртного у представниць прекрасної статі формується набагато швидше, ніж у чоловіків. Рідні, як правило, поняття не мають про те, що відбувається з близькою людиною, оскільки через неприйняття і засудження суспільством жінок, які люблять випити, алкозалежні усіма силами намагаються приховати зловживання спиртним.

жіночий алкоголізм

Психологічними аспектами вживання алкоголю жінками, є безліч різних внутрішніх станів – відчуття неповноцінності, страх перед майбутнім, емоційне вигорання, невпевненість, низька самооцінка, сором, вина, образа. Психологи терапевтичної спільноти ” На грані ” у Вінниці, спостерігають за динамікою психічних розладів у жінок, що вживають алкоголь. Ніжна стать, більш схильна до депресій, тривожних станів і невміння правильного реагування на стресові ситуації. Починаючи від незадоволення своїм тілом, або сварками у родині, важкою роботою, невмінням відчувати свої потреби – усе це призводить до алкоголізму і деградації особистості.

Соціальні та культурні фактори

Якби жінка, не намагалася зайняти чоловіче місце у світі, усередині своєї природи вона все одно залишається жінкою, зі специфічною нервовою системою, яка від природи набагато вразливіша за чоловічу, з підвищеною здатністю до емоційного реагування, на відміну від чоловічої стриманості. Сформована суспільна думка що, жінка, яка “п’є”, не заслуговує поваги, заганяє жінок у коло страхів і сорому. Коли, як чоловік “хильне”- це ніби ” нормально “. У той час, як у чоловіків алкогольна залежність виникає після 7-10 років регулярного вживання спиртних напоїв, жіночий алкоголізм остаточно формується вже після 5-ти років. Але, зверніть увагу на те, що тривалий час, із за ряду певних факторів, і впливу суспільства – жінка тримає у тайні, свою хворобу. Фахівці ” На грані ” рекомендують бути більш пильними до своїх рідних, і чекати, коли все стає явним – не варіант. Необхідність виконувати одночасно кілька соціальних ролей (господині, матері) не дозволяє жінці знаходити моральне виправдання розслабленню за допомогою алкоголю – так, щоб її не обговорили оточуючі. Жінка по натурі – більш скритна людина, ніж чоловік.

Саме тому на початкових етапах вони вміло маскують проблему, наголошують спеціалісти психологічної реабілітації ” На грані ” Вінниця. Зауважимо, що жінки більш емоційні в порівнянні з чоловіками, їм притаманні часті зміни настрою, депресії, істерики. За допомогою алкоголю вони намагаються поліпшити настрій, отримати нові емоції. Ще однією гендерною відмінністю є вплив метаболітів етанолу на серцевий м’яз – жінки більш чутливі до депресивного впливу ацетальдегіду. Це безпосередньо пов’язано із більшою частотою виявлення алкогольної кардіоміопатії у осіб жіночої статі.

Стигматизація та визнання проблеми

Процес формування алкоголізму у жінок має пришвидшену форму, і достатньо завуальовану. Що це означає? Враховуючи психологічні особливості розвитку хвороби, поряд з суспільними стигмами – готовність жінки, визнати свою хворобу вкрай не легко.

жіночий алкоголізм

Емоційність жіночого характеру призводить до внутрішнього стресу, і відчуття сорому лише підштовхує до наступної чарки алкоголю, нагадують психотерапевти нашого тренінг – центру ” На грані “. Порівняння з чоловічим алкоголізмом у сучасному світі для жінок, також є стресом у подоланні хвороби. Клеймо, на жінку що потрапила у пастку залежності достається їй у повній мірі. Якщо заміжня жінка вживає алкоголь – вона ” погана ” мати і дружина, якщо жінка зробила похибку, і “хильнула” зайвого – вона нікчемна, саме так розпочинається суспільна думка серед населення. І, наслідком певних упереджень, стає розвиток психічних розладів і самої хвороби залежність. Що приводить жінку до втрати себе, як особистості, низької самооцінки і невпевненості в собі.

Наслідки для здоров’я За статистикою, спадкова схильність виникає в 70-90% випадків і у жінок проходить складніше, ніж у чоловіків. Фахівці психо соціального тренінг-центру ” На грані ” зазначають, що алкоголь починає використовуватись, як засіб для підняття настрою та поліпшення свого емоційного стану. Без спиртного вже не виходить справлятися, і внаслідок цього виникає залежність на психічному рівні, для жінки. У жінки зникають емоційні прихильності, а почуття відповідальності зводиться до нуля. Алкоголізм супроводжується гастритами, панкреатитом та ураженням ЦНС, страждає серце і судини, дуже відчуває алкоголь печінка, що призводить до гепатиту і цирозу. Так, виникає байдужість до себе, сім’ї й оточення. Жінка перестає за собою стежити, стає дратівливою й агресивною. Постійно збільшується кількість випитого для отримання необхідного сп’яніння, знижується швидкість реакції, погіршується пам’ять, втрачається інтерес до традиційних захоплень.
Нетипова для жінки поведінка: надмірна агресія, навіть без видимого приводу, поступово набуває хронічного характеру. Лікування вимагає застосування комплексного підходу, спрямованого на усунення психологічної та фізичної залежності, нагадують спеціалісти психологічного тренінг-центру ” На грані “.

Підходи до лікування

Негативні наслідки жіночого алкоголізму включають порушення функцій органів та систем організму, особливо нейроендокринної системи, що призводить до проблем зі сном, дисбалансу гормонів, репродуктивних функцій і психоемоційного стану. Важливим фактором для ефективного лікування являється кваліфікована медична допомога з урахування особливостей жіночого організму. Жіночий метод допомоги при алкоголізмі, відрізняється від чоловічого індивідуальними особливостями самої жінки, складу характера, і певних біологічних процесів. Оскільки системи стресу та винагороди у головному мозкові піддаються впливу гормонів, швидкість розвитку алкоголізму залежить від статі. Якщо у чоловіків спостерігається агресія у стані алкогольного сп’яніння, знижується працездатність і виникає купа соціальних проблем, жінки не проявляють таких ознак, тому залишаються у “тіні” наодинці із залежністю, нагадують спеціалісти психологічної клініки ” На грані ” Вінниця. Статистика показує, що жінки набагато рідше звертаються за допомогою алкозалежним через соціальний тиск.

жіночий алкоголізм

Психологічна підтримка жінок у соціальному тренінг-центрі ” На грані ” Вінниця, створена для терапевтичного перевтілення для жінок, що мають залежність від алкоголю. Пройшовши повний курс лікування, спеціалісти спостерігають за щасливими оновленими жінками. Кожна пацієнтка має індивідуальну програму одужання, враховуючи всі особливості.

Висновок

Кожна людина має право на помилку. Стосовно жіночого алкоголізму, поряд з чоловічим – думки різняться. Вважається що чоловіки більш стійкі і витриваліші. Так, але хвороба залежність не щадить нікого. Особливість жіночої тяги до спиртних напоїв визначається психологічним і емоційним станами. Перебувати жінка, на стадії психологічної залежності може не один рік. Але така звичка дає про себе знати, зміни, хоч і поступові, в організмі жінки, нищівно відбуваються. Але близькі, родичі можуть не помічати цього, списуючи все на втому, стрес. Терапевтичне товариство ” На грані ” у Вінниці, закликає не лише рідних і близьких, а й усе суспільство – звернути увагу на ніжну жіночу стать, що потерпає від алкоголю. В зв’язку з соромом і запереченням жінок, важлива підтримка і розуміння її, і самої проблеми. Не потрібно засуджувати і приймати поспішні рішення. Час плине не на жарт, коли жінка у полоні залежності. Дипломовані спеціалісти ” На грані ” допоможуть у складні моменти абстинентного синдрому і за допомогою психотерапевтичних методів віднайти у собі ресурс до справжнього якісного життя без алкоголю. Без професійної допомоги жінка не може впоратися з хворобою. Можливо, на перших етапах, сила волі дозволить зупинитися на кілька днів, може бути навіть місяць. Але без опрацювання психіки залежність повертається і проявляється більш інтенсивно. І це ускладнює внутрішню свободу тендітної жінки. Психотерапевтами тренінг – центру ” На грані ” розроблена ціла низка заходів щодо забезпечення жінок корисними властивостями для виявлення у собі особистості. Після курсу реабілітації більшість жінок, відновлюючись, починають любити себе, розуміти свої кордони, звільняються від сорому і невпевненості. Групи взаємодопомоги рідним доповнюють інформацією рідних, що забезпечує подальше щасливе життя у родині. Пройшовши повз важкі часи і стани, пов’язані з вживанням, після курсу лікування, приходить відчуття свободи і спокою. Кожна жінка, то є берегиня нашої країни. Бережіть своїх жінок, і себе.

Література

Діти їхні. Автор: Ніколя Матьє

Залежності: банкет у могилі. Автор: Едвард Велч

Книга Наближення. Наркотики і сп’яніння. Автор: Эрнст Юнгер

Безкоштовна консультація
+380686604046

Сайт: nagrani.com.ua

Ми є в соціальних мережах – приєднуйтесь https://www.facebook.com/nagrani.vin

Заповніть форму і ми зателефонуємо Вам

Реабілітаційний центр "На грані" Вінниця
Додати коментар

UK