Боротьба з негативними думками та самокритикою в процесі одужання

Блог

Вступ

Цінність проходження реабілітації у тому, що залежна від алкоголю або наркотиків людина, починає психологічно одужувати, поступово набуваючи зрілого погляду на життя.

Низька самооцінка – перший поштовх до вживання психо активних речовин, з подальшою деградацією особистості. Статистика серед підлітків, що починають вживати наркотики із за внутрішніх відчуттів неповноцінності – вражає. Особливо, під впливом емоційних реакцій, жінки все частіше знаходять заспокоєння у чарці, або наркотичних речовинах.

Причини негативних думок та самокритики

Більшість пацієнтів психо соціального тренінг-центру ” На грані ” приїжджають з відчуттям провини за минуле, за скоєні вчинки, пов’язані з вживанням. Саме цей капкан, що замість того щоб звільнити людину від шкідливих звичок, навпаки провокують до повторного вживання. Саме соціальна думка, і осуд закривають людину у собі, і спонукають до розвитку хвороби.

Поступово, зазначають спеціалісти нашого тренінг центру ” На грані ” хвороба формує низьку самооцінку, а стадії розвитку лише доходять до критичних. Шлях до одужання складний, і все життя у нарко, або алкозалежної людини є ризик рецидиву або зриву.

Існують природні хвилюючі думки – що буде далі? Але, будучи під впливом ,” кайфу ” хвилювання переростає у хронічне, що затуманює совість, і перетворює страх у вживання.

Потужний емоційний вибух або перевтома можуть привести до зриву у залежних людей. Будь-який конфлікт, сварка провокує спалах емоцій, які доставляють дискомфорт пацієнту з подальшим емоційним виснаженням. Людина при цьому хоче відчувати радість і ейфорію, які давала йому залежність. І знову повертає себе до ілюзорного задоволення.

Ознаки надмірної самокритики та негативного мислення

Самооцінку також поділяють за рівнем – низька, висока та адекватна. Людина не народжується з певним рівнем самооцінки. Він починає формуватися з раннього дитинства та може змінюватися протягом життя. Оскільки людині з низькою самооцінкою важко оцінити себе об’єктивно, вона може повністю покладатися на думку інших, а наркотичні засоби роблять дуже комфортні умови для знецінення себе, як особистості. Прийняття наступної дози, фальшиво надає людині відчуття особистої важливості, а насправді лише опускає до нижчого рівня. Перед початком проходження реабілітації ” На грані ” шлях пацієнта починається з песимістичного погляду на світ. Ознаки залежності – небажання щось змінювати, постійний відчай і жалість до себе, зневіра, бачення усіх ворогами. Спеціалісти нашого психологічного тренінг-центру ” На грані ” спостерігають за тим, що під час терапій, при позитивному зворотньому зв’язку до того чи іншого пацієнта – реакція сорому і неприйняття. Що до ознак, так це постійне бажання залишитись на одинці, сором перед публікою, схрещування рук і ніг, ніби закриваючись від навколишнього середовища. Відсутність навички турбуватися про себе та прислухатися до своїх потреб. Відчуття, що власні почуття, думки чи потреби є не важливими.

Етапи подолання негативного мислення

Кожен процес у лікуванні ” На грані ” має свою специфіку. І усвідомлюючи негативні наслідки свого вживання і манери мислення – це перший крок до позитивних змін. Визначте сфери життя, які потрібно змінити. Якщо ви хочете стати більш оптимістичним і більш позитивно та продуктивно мислити, перш за все визначте сфери свого життя про які ви зазвичай думаєте негативно. Наприклад, робота чи особисті стосунки. Спочатку ви можете зосередитися на одній області, щоб підійти до неї більш позитивно.

Наступні важливі кроки – це прийняття необхідності зміни мислення. Прийняття є основною передумовою медитації усвідомленої практики, яка допомагає зменшити стрес і реактивність. Звісно вам не обов’язково закривати очі і щодня медитувати. Але Ви можете нагадати собі помічати свої думки без осуду, не намагаючись відразу їх змінити. Прийняття негативних думок також може допомогти зменшити їх вагомість.

Почніть з дотримання одного простого правила: не кажіть собі нічого такого, чого б ви не сказали нікому іншому. Будьте чуйні та уважні до себе, мотивуйте себе. Якщо до вас приходить негативна думка, що у вас нічого не виходить і справи не складаються як ви очікували, оцініть її раціонально.

Якщо ви схильні до негативного погляду на життя, не варто сподіватися стати оптимістом за одну добу. Але з практикою і спеціалістами тренінг – центру ” На грані” в кінцевому підсумку, ваше мислення буде містити менше самокритики і більше самоприйняття. Ви також можете стати менш категоричними і критичними по-відношенню до навколишнього світу та власних перспектив на майбутнє.

Наприклад, замість того, щоб думати: “У мене складний період у житті і є проблеми”, можна сказати так: “Я перебуваю на етапі змін і шукаю найкращі рішення”. Як бачите, ситуація не змінилася, просто проблеми назвали “змінами”, але хто скаже, що це неправда? Тим часом сам тон думок інакший, і вам навіть не довелося обманювати себе, щоб підняти настрій, рекомендують фахівці нашої клініки ” На грані ” Вінниця.

Переваги подолання негативного мислення

Після психо-терапій під час реабілітації ” На грані ” Вінниця, відновлення індивідуальності кожного пацієнта окремо – показує прекрасні результати. Підвищується самооцінка, людина стає більш рішуча у виборі, наполегливіше у досягненні цілей.

Зрозумівши причину негативу і змінивши спосіб сприйняття ситуації, ви можете сформувати більш позитивний погляд на майбутнє. Як бачите, для того, щоб відволіктися від поганих думок, зовсім не потрібно робити якісь неймовірні вчинки. Головне – кожен день робити крок у бік цілі. Зовсім скоро ви зрозумієте, що побоювання і переживання не здатні зіпсувати вам життя, адже для себе ви вже твердо вирішили бути щасливим. Вищезазначені кроки мотивують людину, своїми ж досягненнями до ще кращого результату.

Порівняно з першими етапами, де залежний приймає себе, і свої дефекти характера, слідуючий крок – емоційна зрілість і внутрішній спокій. На цьому етапі, залежний свідомо обирає свої здорові рішення, ставить перед собою цілі, і як наслідок, получає позитивний результат. Зміцнюється потяг до нових знань і підвищується рівень мотивації.

Методи боротьби з негативними думками

Забути про негатив не вийде, але ви можете навчитися спостерігати за своїми думками і емоціями, говорять фахівці ” На грані”. Коли в вас виникають негативні образи, навчіться розуміти і приймати їх, не зволікаючи та не заперечуючи. Ставте перед собою цілі, намагайтеся займатися чимось корисним і приємним для себе.

В процесі роботи з психологом нашої організації ” На грані ” Вінниця, людина вирішує те, що турбує її в теперішньому, на відміну, наприклад. Когнітивно – поведінкова техніка зі спеціалістами ” На грані ” допомагає змінити помилкові судження, на більш раціональні і адаптивні, зменшити або повністю усунути неадекватне або руйнівне сприйняття навколишньої дійсності, позбутися деструктивних когніцій, що викликають негативні емоції, і замінити на конструктивні позитивні думки.

Практика психо соціального тренінг-центру ” На грані ” показує, що ведення щоденника вдячності, допомагає залежним усвідомити свою цінність, почати з повагою ставитися до себе, навчає вмінню бути вдячним.

Наступні кроки у розвитку позитивного мислення

Психологічна підтримка наших терапевтів доводить рівень якісного лікування у тренінг-центрі ” На грані “. Зміна мислення залежних людей – створює ніби оновлену версію себе, але без наркотиків і алкоголю. Людина починає розуміти що вона ( він ) хоче від життя, і у якому напрямку рухатись. Колись знедолена хімічними речовинами людина, після групових терапій і повного курсу реабілітації починає мотивувати інших на нові звершення.

Після проходження програми відновлення особистості, у кожного є шанс росту у сфері допомоги людям. Багато випускників, відчули своє покликання у протягнені руки для тих, хто впав у прірву залежності, і на сьогоднішній день є взірцем для наслідування.

Завдяки розвитку навичкам самоспівчуття, у залежного формується істина любов до себе, і розуміння проблеми ближнього. У родинах, де є залежний, і його співзалежні родичі, починають розвиватись здорові стосунки, прийняття і розуміння один одного, щирість у розмовах, і вірно розставлені границі.

Поради для близьких

Міжнародні дослідження підтверджують, що підтримка друзів, родини та партнера є визначальною для хорошого самопочуття та психічного здоров’я людини. У допомозі залежним, також важлива професійна поміч, і ряд терапій.

Але, немає ближчих людей – ніж родина. Якщо у вашій сім’ї з’явилась хвороба залежність, і ви почали помічати негативні реакції любимої вам людини, час взяти ” волю в кулак “, і своїм прикладом довести, що разом ви все подолаєте. Підтримати близьку людину з негативним мисленням, допоможе ваш позитивний посил, що ви будете завжди поряд, що це лише певний досвід, що може навпаки принести добрий результат. І це дійсно так. Люди, які пройшли шлях від вживання до одужання, за допомогою підтримки показують неймовірну силу, і витривалість до життєвих обставин.

Психо соціальний тренінг -центр “На грані” у складі професійної команди спеціалістів, допоможе вам і вашим рідним освоїти нові можливості і зрозуміти природу хвороби залежність. Сьогодні весь спектр послуг відкритий для кожного індивідуально. Не залежно на якій стадії розвитку ваша хвороба, або хвороба вашої близької людини. Важливо, що багаторічним досвідом, і професійними навичками фахівців “На грані” Вінниця – у вас є шанс росту у всіх сферах вашого здоров’я і налагодженні стосунків у сім’ї.

Література

Амеронген Б. Алкоголь та наркотики: Інформація про вживання та зловживання. – 2- ге вид., доп. і переробл. / Амеронген  Б. – К. : Сфера, 2000. 

Бесіди про тверезість / упоряд. В. А. Рязанцев. – Київ : Виш. шк., 1987.

Ураков І. Г. Наслідки алкоголізму. / І. Г. Ураков, В. В. Куликов. – М. : Медицина, 1975.

Безкоштовна консультація
+380686604046

Сайт: nagrani.com.ua

Ми є в соціальних мережах – приєднуйтесь https://www.facebook.com/nagrani.vin

Заповніть форму і ми зателефонуємо Вам

Реабілітаційний центр "На грані" Вінниця
Додати коментар

UK